Licenc

Creative Commons Licenc

14 tipp a villámgyors internet használatért

2009.12.01. 06:23 | tibaly | 2 komment

http://www.lighthouse.net/UserFiles/Image/woman%20happy%20at%20pc%20300.jpg

Egyre többen használják az internetet, mára közmű lett. S mint minden szolgáltatást, ezt is lehet hatékonyan használni. Tudom, hogy mindenki máshogy böngészi a nagy hálózatot. Szerintem ez így van jól. Alább megosztok veletek néhány tippet, amikkel gyorsabbá tehetitek ezt a folyamatot, és több időtök marad arra, ami igazán fontos. Amelyik tetszik, nyugodtan próbáljátok ki. Nem erőltetek semmit.

 

1. Használj gyors, minimalista böngészőt.

 

Legelőször is, ha teheted tégy magadnak egy szívességet és válts Internet Explorer-ről valami jobbra. Lassú, pontatlan és nem biztonságos. Nem éppen ezekkel a szavakkal jellemezném a jó böngészőt. Ha nem válthatsz, akkor kezdd el felvilágosítani a céged rendszergazdáját, hogy milyen vacak is a Microsoft ezen terméke.

Ha PC-t használsz, akkor nem kérdés, hogy a Google Chrome-ot ajánlom. Szuper gyors, szuper egyszerű. Linuxra a Firefox az egyik legjobb választás, hiszen ha nem bővíted feleslegesen, akkor gyors és megbízható társra lelsz benne barangolásaid során. A Mac nem az én területem, hiszen „diák fizetésből” nem olyan egyszerű kigazdálkodni, de kérdésemre az ismerőseim az Operát és a Camino-t javasolták.

 

2. Fülek, nem ablakok

 

Teljesen egyértelmű egy gyakorlottabb felhasználónak, de nem egy kezdőnek. Sokan még ma is új ablakban nyitnak meg linkeket, majd percekig keresgetik a felugró ablakot. Egyszerű beállítás, naponta 5 perc plusz szabadidő.

 

3. Tanuld meg a gyorsbillentyűket

 

Az egér mozgatása és a képernyő átkutatása helyett tanuld meg az operációs rendszered és a böngésződ gyorsbillentyűit, amiből sok van és rendszerenként különbözik. Így szintén értékes időt nyersz, minimális tanulással. Persze nem kell mindet egyszerre, de lassanként megéri.

 

4. Állítsd be a kulcsszavas könyvjelzőket és a gyorshívót

 

A legtöbb böngésző képes rá némi beállítás után, hogy ha a címsorba „gm”-et írsz, akkor a Gmail-t nyitja meg például. Így nem kell begépelni az igen hosszú „www.gmail.com”- szöveget, ami szintén időmegtakarítás, különösen a „sikoltó titkárnő” szinten gépelőknek. (Ha nem lenne egyértelmű sikít, ha megtalál egy betűt... ) Persze sok-sok ilyen kulcsszót meg lehet neki adni.

 

5. Állítsd be a kulcsszavas feladatokat

 

A böngészők nagy részében lehet gombokat dobálni az eszköztárra. Például az Instapaper szolgáltatás később elolvasom gombját egyszerűen ráhúzom, és ha használni akarom katt rá. Kisebb részük ezt nem engedni, de könnyedén orvosolható ez a problémájuk. Kell készíteni egy üres könyvjelzőt, majd kimásolni a webes gomb internet címét, ezt beilleszteni a könyvjelzőbe, hogy erre hivatkozzon. S máris oda lehet tenni, ahová akarod. Simán ment nem?

 

6. Kulcsszavas keresés

 

Be lehet állítani, hogy a címsorból tudj keresni bármilyen oldal keresőjével. Például ha a youtube-on szeretnél keresni megadod az „yt”-t neki. Így a Bijou számaira így lehet rákeresni: „yt bijou”. Szerintem sokkal egyszerűbb, mint elmenni a youtube oldalára és ott beírogatni.

 

7. Gyors, online forrásmegjelölés

 

Manapság sok internetes forrást használok a munkáimhoz. Hogy ne vesszenek el a Google Bookmarks-ra írom fel, a hivatkozásukat, és az Instapaper-re küldöm el, ha később akarom elolvasni. Így minden gépen hozzáférek, s nem kell őket utólag kikeresgetni, ami szintén idő spórolás.

 

8. Flash: blokkolva

 

Az Adobe formátumát már majdnem minden oldal használja, főleg hirdetések megjelentetésére. Ezek viszonylag nagy állományok, és feleslegesek is, tehát nem kell őket mindig letölteni. Nagyon fel tudja gyorsítani a böngészőt egy ilyen tiltás. Erre a feladatra léteznek kiegészítők, és egyebek, amikkel ki lehet kapcsolni a flash tartalmakat. Persze a végleges letiltásnak nincs értelme, hiszen például a fent említett youtube is ezzel működik.

 

9. Zavar mentes olvasás és videózás

 

Imádok figyelem elterelés nélkül olvasni és videózni. Erre a célra kiválóan alkalmas a Readability és a Quietube.

 

0. Kapcsold ki a legtöbb kiegészítőt

 

A „tűzróka” híres a kiegészítők seregéről, de ezek bekapcsolása és telepítés nagyon lassítja szegénykét. Javaslom a gyors és hatékony böngészés érdekében ezek letörlését. Persze néhány kellhet. Hogy kinek, mi azt döntse el maga. Nekem például a Google offline elérése, a flash letiltó gomb.

 

1. Ne nyiss meg túl sok fület

 

Sok embernek teljesen alapvető a „fül rengeteg”. Nekem elég egyszerre 2-3 megnyitott fül, hiszen a később elolvasásra szánt oldalakat az Instapaper-re küldöm. Így gyorsul a böngészőm és jómagam is, hiszen egyikünknek sem kell olyan sok dologra figyelnünk.

 

2. Töröld az eszköztáraid legtöbbjét

 

A fentebb említett tippeknek köszönhetően már nincs szükség mindenféle kereső és egyéb eszköztárra, így nyugodtan törölheted őket. Élvezd, hogy több helyed van böngészni.

 

3. „Egy a jelszó...

 

tartós béke” - most már értem, miért volt könnyű megfejteni a szocializmus titkait. :D

A saját titkaid azért ne add könnyen. Használj minden oldalhoz külön jelszót a maximális biztonság érdekében, és védd őket mesterjelszóval. Így csak egy jelszót kell megjegyezned, és egyben biztonságban is vagy. Bárcsak minden ilyen simán menne. Kiváló eszköz erre a KeePass nevű program, de vannak más nagyon jók is ebben a kategóriában. Találd meg a hozzád illőt!

 

4. Kapcsold le a netet!

 

Ha komoly munkád van a zavaró tényezők elkerülésének érdekében kapcsolódj le a hálózatról. Így nem olvasgatással és játszadozással megy el az időd, hanem hatékony munkával. S ha befejezted több időd lesz az igazán fontos dolgokra,

Ha tetszett valamelyik tipp, vagy akár több is kérlek írd meg kommentben, ahogy a kritikákat is szeretettel várom.

 

Egyszerűség. S minden simán megy.

 

Kép: http://www.lighthouse.net/UserFiles/Image/woman%20happy%20at%20pc%20300.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://siman.blog.hu/api/trackback/id/tr461565544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesmoryser 2009.12.12. 21:36:50

Arról írsz, hogyan takarítsunk meg időt a felesleges dolgok megkerülésével és felsorolsz egy rakat időrabló, bonyolult alkalmazást. Még sosem próbáltad az Operát? Nem véletlenül használják a Maces ismerőseid.
Például a különféle trükközések helyett bele van építve az Opera Link, ami beszinkronizálja a könyvjelzőidet, jegyzeteidet, böngészési előzményeidet, személyes sávodat, gyorshívót, keresőket. Így minden gépen ugyan az a böngésző vár, és ha nincs kéznél Opera, webes felületen is elérheted (mint a Google Bookmarks). Aztán valószínűleg nem próbáltad még az egérmozdulatokat, amivel sokkal gyorsabbá válik a navigáció. De még lehetne sorolni a beépített Torrent klienstől kezdve az IRC-n keresztül a POP3/IMAP levelezőkliensig. Szóval érdekes dolog, hogy villámgyors netezésről írsz és közben Chrome-ot/Foxot használsz.

tibaly · http://www.siman.blog.hu 2009.12.15. 08:55:11

www.gadgets-reviews.com/chrome-vs-opera-ie-firefox.html

Remélem nem gond, hogy angolul van. Bárki kérésére szívesen lefordítom. Érdemes megnézni a számokat. ;)
süti beállítások módosítása